Kan jeg påvirke min hud med kosten?

Den mad, du spiser – eller ikke spiser – kan have betydning for din hud, men forskningen har dog ikke kunnet påvise nogen direkte sammenhæng mellem forskellige fødevarer og hudtilstande. Derfor er det svært her at give konkrete kostråd. Ligesom kroppen er huden meget kompleks, og mennesker reagerer forskelligt på forskellige former for fødevarer. Det, som fungerer godt for den ene, virker måske ikke for den anden. Vi ved dog med sikkerhed, at en sund og varieret kost er nøglen til en sund krop og hud.

Personer, som lider af acne, rosacea og eksem, har tit fokus på, hvordan kosten kan påvirke huden. Nedenfor får du vist en kort gennemgang af fødevarer og stoffer, som ofte sættes i forbindelse med disse hudproblemer, og som du kan læse mere om, hvis du ønsker en mere grundlæggende forståelse. Prøv dig frem. Med erfaringen lærer du, hvad der fungerer, og det kan være meget forskelligt fra person til person.

Kulhydrater og mælk

Fødevarer med et højt glykemisk indeks og indeholdende mælk sættes ofte i forbindelse med acne. Selv om det ikke er påvist, at mælk direkte fører til acne, menes det dog at stimulere mængden af mandlige hormoner, som kan have betydning for udviklingen af acne. Kost med hurtige kulhydrater påvirker blodsukkeret og mængden af insulin i blodet, og dette kan også stimulere de mandlige hormoner og dermed eventuel forekomst af acne. En del mennesker oplever en forbedring, når de holder op med at spise fødevarer, som indeholder kulhydrater eller mælk, men det er langt fra alle, som oplever en forskel. Forskningen på området er stadig utilstrækkelig.

Mangel på vitaminer, mineraler og fedtsyrer

B5-vitamin spiller en vigtig rolle for hudens celler og slimhinder, og hos nogle kan indtagelse af ekstra B5-vitamin hjælpe imod bl.a. acne. Mangel på zink er også et forhold, som nævnes i forbindelse med acne og hud i ubalance. Zink er et vigtigt mineral for hele kroppen og for hår, hud og negle. Selv om vi ikke kender den præcise sammenhæng mellem zink og acne, oplever en del personer, at ekstra indtagelse af zink nedsætter generne med acne. Omega-3 er en fedtsyre, som kroppen ikke selv kan danne, og mangel kan bl.a. give sig udslag i tør hud og dårlige negle.

Husk, at du skal undlade at overdosere med vitaminer og mineraler, og hvis du tager lægemidler, skal du konsultere din læge, inden du begynder at tage eventuelle kosttilskud.

Biotika

Der er kommet meget fokus på tarmfloraen og hudfloraen, og både kost og hudpleje med præ- og probiotika bedømmes at have betydning for hudens trivsel. En stor del af det, vi spiser, og vores måde at leve på påvirker tarmfloraen, og der er stor interesse for at forstå tarmfloraens betydning for hudens tilstand og den generelle sundhed i kroppen. Desuden vokser interessen for, hvordan hudens bakterieflora – eller hudens mikrobiom – indvirker på forskellige hudproblemer som f.eks. acne og eksem. Forskningen er endnu i sin spæde start, og der arbejdes intensivt med at forstå, hvordan det hele hænger sammen. Det kan være en god idé at supplere rutinen med hudpleje med forskellige typer probiotiske ingredienser, som skal forbedre mikrofloraen i huden.

Chokolade

Der er absolut intet belæg for at sige, at chokolade kan give acne, selv om det er en udbredt opfattelse, at det forholder sig sådan. Måske er der tale om en sejlivet myte, eller også er det chokolades høje sukkerindhold, som bidrager til opfattelsen. Det er dog langt fra alle, som oplever en sammenhæng mellem acne og chokolade.

Krydderier og alkohol

Stærkt krydret mad, rødvin og kaffe kan forværre rosacea og føre til opblusning med røde partier og en varm og brændende fornemmelse. Det skyldes, at kapillærerne i huden udvides. Det anbefales at undgå en sådan adfærd, som får huden til at blusse op og rødme.