Hvad er acne og uren hud?

Acne er en inflammatorisk tilstand i huden, som især optræder i den form, vi normalt benævner som bumser. Bumser er små hævede hudpartier i f.eks. ansigtet eller på brystpartiet, skuldrene og ryggen.

Egentlig skal årsagen til acne findes længere nede i huden, i talgkirtlerne. Talgkirtlerne producerer talg, hudens eget fedt, som smører og beskytter huden. Talgkirtlerne munder ud i porer, som tit er synlige på f.eks. næsen eller hagen. Der findes flest talgkirtler i ansigtet og hårbunden samt på skuldrene, ryggen og brystpartiet. Det er samtidig de områder, hvor der oftest forekommer acne.

En høj talgproduktion kombineret med tilstoppede porer og baktierievækst kan udvikle acne. Hvis porerne bliver fyldt store mængder talg og døde hudceller, opstår der et gunstigt miljø for bakterien Propionium acnes, som får mulighed for at udvikle sig. Kroppen reagerer ved at danne en inflammation, en bums. De såkaldte poremasker, der ses som små sorte prikker eller hvide knopper, opstår, fordi porerne bliver tilstoppede af overskydende talg og døde hudceller. De sorte prikker er ikke snavsede områder, som mange tror, men derimod hudens pigment og døde hudceller. Poremasker, knopper og bumser benævnes nogle gange som urenheder, selv om det ikke har noget med snavs at gøre. Det skyldes, at huden får et gråt eller urent udseende.

acne oren hud

Hvordan behandles og forebygges acne?

Kroppens hormonbalance, talgproduktionen, evnen til at udskille døde hudceller og forekomsten af acnebakterien varierer fra person til person og kan også på sigt variere hos den samme person. Der findes forskellige former for behandlinger og hudplejeprodukter, som kan forbedre tilstanden og dermed udseendet. Det kan være nødvendigt at behandle middelsvær til svær acne med receptpligtige lægemidler, f.eks. antibiotika, som hæmmer bakterievæksten, eller lægemidler, som reducerer talgproduktionen eller ændrer hormonbalancen. Det forholder sig desværre sådan, at nogle lægemidler har bivirkninger, og det er ikke altid muligt at lade en behandling fortsætte. Problemerne kan komme tilbage, efter at behandlingen er afsluttet.

Problemerne kan minimeres med korrekt daglig og regelmæssig hudpleje, og kombineret med behandlinger på en hudplejeklinik kan der opnås gode resultater, som kan fastholdes. En kosmetolog fjerner de døde hudceller, som har tilstoppet porerne, og foretager en grundig porerensning med det formål at minimere forekomsten af nye bumser. Alfahydroxisyror (AHA) er en veldokumenteret ingrediens i professionel hudpleje, som har en positiv effekt på acne og urenheder. AHA eksfolierer huden skånsomt og opløser effektivt de propper, som kan være opstået i porerne og dermed udviklet acne. En del AHA-syrer har desuden en fedtopløselig egenskab og hjælper til med at kontrollere overskydende talg. AHA reducerer synligheden af for store porer og nedsætter pigmenteringer, som skyldes bl.a. acne. Den nye generation af AHA tilfører desuden fugt, hvilket også er har stor betydning for en hud, som er tilbøjelig til at få acne.

Forskellige typer acne

Talgproduktionen påvirkes af hormoner, og derfor er det helt normalt at have acne i teenagealderen. Det er dog heller ikke usædvanligt at få acne højere op i årene. Hos kvinder kan problemerne nogle gange fortsætte eller komme igen senere i livet. Der er mange forskellige typer acne. Mængden af inflammatoriske tilstande (bumser) kan variere, og kendetegnene kan være forskellige. I nogle tilfælde opstår der bylder. Også mængden af poremasker og typerne heraf kan variere. En hud, som har tendens til at få acne, kan samtidig blive tør og fedtet i forskellig grad, og det varierer også, hvor sart huden er.

Langt de fleste mennesker har generelt eller i nogen udstrækning haft poremasker og bumser fra tid til anden, mens andre lider så meget af acne, at det kan opleves som et stort problem. Acne kan også give permanente ar i huden.

Husk

  • Vælg en mild, sæbefri rens, som ikke tørrer ud eller irriterer, og brug den morgen og aften. Mange tror, at acne skyldes snavs og vasker derfor huden for tit eller med skarpe produkter. Overdreven rens kan dog irritere huden og dermed få en negativ effekt.
  • Vælg hudplejeprodukter, som indeholder gennemtestede ingredienser og er videnskabeligt dokumenterede. AHA/PHA, salicylsyre og A-vitamin er eksempler på velkendte ingredienser, som har en god effekt på acne. Fortsæt med dit hudplejeprogram, også efter at huden har fået det bedre. Ellers kan problemerne komme igen. Et hudplejeprodukt kan ikke kurere acne, men nedsætter dog symptomerne.
  • Hold dig til en enkelt hudplejeserie – og vær tålmodig. Der går et stykke tid, før du ser et resultat, men det er hele ventetiden værd. Hvis du ikke er grundig med din hudpleje, kan det betyde, at det ønskede resultat er længere tid undervejs eller helt udebliver. Det kan også give en uønsket effekt, hvis du blander flere produkter.
  • Undgå at klemme bumser og poremasker ud, eftersom det kan give øget inflammation og ardannelse. Poremaskerne fjernes effektivt og hygiejnisk på en hudplejeklinik.

Læs mere om Exuviance klinikbehandlinger, som er velegnede til acnetilbøjelig hud

Produkter, som er gode til dig med acne