Hvad er atopisk eksem?

Atopisk eksem er en forholdsvis almindelig inflammatorisk hudsygdom hos børn og voksne og er kendetegnet ved en meget høj grad af følsomhed i huden. Huden reagerer for kraftigt på det normale miljø og bliver tør, irriteret og rød. Desuden ses nogle gange revner, blærer og sårdannelse.

De primære årsager til atopisk eksem er, at hudens naturlige barrierefunktion er nedsat, og at huden har en forringet fugtbindende evne. Hud med atopisk eksem er derfor ekstremt følsom over for de fleste topikale (lokalt påførte) hudplejeprodukter og også over for almindelige rensecremer og fugtcremer. Vi har ikke nogen præcis viden om, hvorfor atopisk eksem overhovedet opstår, men formentlig spiller både arv og miljø ind.

Hos børn kaldes tilstanden ofte børneeksem, og her observeres den ofte i knæhaser og albuebøjninger. Hos voksne forekommer atopisk eksem typisk i ansigtet, i hårbunden, i nakken og på hænderne.

Hvordan behandles og forebygges atopisk eksem?

Ved mistanke om atopisk eksem bør du konsultere en hudlæge. Normalt behandles atopisk eksem med lægemidler, som nedsætter inflammationen i huden. Denne indsats kombineres med forskellige blødgørende cremer, som skal vedligeholde og smidiggøre huden. Det kan være nødvendigt at smøre huden ind flere gange om dagen. Samtidig er det vigtigt at undgå forhold, som kan irritere eller udtørre huden, f.eks. overdreven vask i for varmt vand og brug af sæbe. Normalt tager det lang tid at få bugt med eksem. Atopisk eksem kan ikke kureres, men hudens udseende kan forbedres med forskellige hudplejeprodukter, hudplejebehandlinger og lægemidler. Hvis du vælger de rigtige hudplejeprodukter, kan det betyde, at du har mindre behov for lægemidler.

Atopiskt eksem före Exuviance

Husk

  • Undgå at bruge almindelig sæbe, som ofte virker udtørrende på huden.
  • Brug gummihandsker ved kontakt med rengøringsmidler i husholdningen, hvis hænderne er udsatte.
  • Undlad at vaske udsat hud i for varmt vand.
  • Smør regelmæssigt huden ind i ikke-irriterende, genfugtende creme eller lotion.
  • Undgå at klø i eksemen, som i så fald kan forværres, og der kan opstå infektioner.
  • Anvend en nænsom peeling en gang imellem for at fjerne døde, tørre hudceller, og vær forsigtig med scrubprodukter med korn, som kan skade den allerede følsomme hud.

Læs mere om Exuviance klinikbehandlinger, som er velegnede til personer med atopisk eksem

Produkter, som er gode til dig med atopisk eksem