Hvad er pigmentpletter og melasma?

Vi kalder det normalt pigmentpletter, når der i huden, i nogen grad, forekommer mørke partier, pletter, fregner eller såkaldte alderspletter.

Fregner, alderspletter og misfarvninger er normalt hverken smertefulde eller farlige, men de kan være kosmetisk generende. De indgår alle i gruppen “hyperpigmentering”, som skyldes en for høj produktion af pigment (melanin) i huden. Din hud er hyperpigmenteret, hvis ansigtet, brystpartiet, skuldrene eller hænderne har områder/pletter, som er mørkere i tonen.

Årsager til pigmentpletter

Graviditet og hormonbehandling, eksempelvis p-piller, er almindelige årsager til hyperpigmentering. I disse tilfælde bruger vi normalt betegnelserne melasma eller kloasma, som henviser til den karakteristiske, symmetriske spredning i ansigtet, der mange gange ses efter soleksponering. Melasma kan gradvist forsvinde af sig selv efter graviditet eller hormonbehandling, men vender ofte tilbage, så snart huden udsættes for sol. Melasma optræder mere hyppigt hos personer, som har en forholdsvis mørk, naturlig hudtype, dvs. at de fra naturens side har øget pigmentindhold i huden.

Eksponering for solen er den primære årsag til, at der opstår hyperpigmentering. UV-stråling stimulerer kroppens pigmentceller til at danne pigment som en naturlig beskyttelse mod UV-strålingen. Intensiv og langvarig solbadning kan derimod medføre for kraftig, lokal produktion af pigment. Med alderen optræder dette fænomen ofte som såkaldte alderspletter – dvs. forholdsvis mørke pletter, som er almindeligt forekommende på områder, som har været udsat for solen, f.eks. hænderne. Der kan også opstå misfarvninger i huden på grund af kosmetik, parfume eller lægemidler kombineret med sol eller i forbindelse med ar, eksempelvis efter acne.

pigmentforändringar fore Exuviance


Hvordan behandles og forebygges pigmentpletter?

Det er vigtigt først at fastslå, at der ikke er tale om en underliggende sygdom eller infektion i huden, før behandling kan igangsættes.

AHA-behandling hos kosmetologer/hudlæger kombineret med pigmentreducerende hudplejeprodukter er en sikker og effektiv måde at behandle hyperpigmentering på. Hudlæger tilbyder også andre løsninger i form af mere intensiv kemisk peeling, ligesom forskellige former for laserbehandling udføres af laserspecialister. Det er meget vigtigt, at du konsulterer en fagperson, så du ved, at den valgte behandling er den rigtige i forhold til det aktuelle problem. En del behandlinger har negative bivirkninger, og i nogle hudtyper kan der dannes en endnu mere intensiv pigmentering, ligesom der nogle gange kan opstå hvide pletter.

Mange tilfælde af hyperpigmentering kan forbedres på sigt ved regelmæssig brug af pigmentudjævnende hudplejeprodukter samt med effektiv og skånsom eksfoliering, som tilbydes af specialuddannede kosmetologer. Hudplejeprodukter, som indeholder pigmentreducerende stoffer, er et vigtigt supplement til den daglige hudplejerutine og til den behandling, som tilbydes af kosmetologer. De typiske ingredienser i hudplejeprodukter mod pigmentering er forskellige former for AHA, A-vitamin, kojicsyre (svampeekstrakt) og lakridsekstrakt. I nogle tilfælde optræder hyperpigmenteringen dog i de dybere hudlag, og her er det nødvendigt, at en hudlæge ordinerer særskilte præparater.

Ved behandling af alle former for pigmenteringsproblem er det nødvendigt, at du undgår sol og/eller beskytter huden med produkter med høj solbeskyttelsesfaktor. Ellers får behandlingen ikke den ønskede effekt. Den bedste måde, du kan forebygge pigmentpletter på, er ved at beskytte huden mod solens skadelige stråler.

Husk

  1. Tag sol med måde – brug solbeskyttelsesfaktor, og/eller beskyt huden med tøj, hat eller lignende for at undgå solskader og pigmentpletter.
  2. Ved behandling af pigmentpletter er der altafgørende, at du undgår sol. Ellers får behandlingen ikke den ønskede effekt. Selv efter at det ønskede resultat er nået, skal du være forsigtig, fordi pigmentpletterne i modsat fald viser sig igen.

Læs mere om Exuviance-behandlinger mod pigmentpletter