Hvorfor får vi rynker?

Rynker får vi alle – før eller senere. Det skyldes i nogen grad vores arvelige anlæg, men det spiller også ind, hvor intensivt vi har taget sol, og hvordan vi generelt har behandlet huden.

Ligesom resten af kroppen gennemgår huden en gradvis aldring. Med årene bliver hudens naturlige, løbende cellefornyelsesproces stadig langsommere. Samtidig nedsættes hudens evne til at opretholde sin fugtighed med alderen, og spændstigheden ændres også. Huden bliver tør og mindre fyldig og elastisk. Den synker sammen, og der opstår furer og folder – det benævnes også fine linjer og rynker.

Aktiviteten i ansigtsmuskulaturen betyder desuden, at der begynder at komme linjer og rynker. Vores ansigtsmimik gør, at der hele tiden opstår folder i ansigtet, og når huden efterhånden mister sin spændstighed og elasticitet, bliver folderne synlige, også når muskulaturen slapper af.

Solen – hudens største fjende

Vi taler nogle gange om biologisk eller kronologisk aldring i forbindelse med den såkaldte "fotoaldring". Når vi eksponerer huden for solen, får det afgørende indflydelse på hudens fotoaldring. En aldret hud, som ikke i stor udstrækning har været udsat for sol, er normalt tør, fin, sart og slap og har fine rynker og jævn pigmentering. Fotoaldringen forstærker ikke alene den biologiske aldring, som er beskrevet ovenfor, men sætter også gang i andre forandringer, som normalt ikke forekommer i aldret hud, som ikke er beskadiget af solen. Huden kan blive bleggul, fortykket og nogle gange ru i overfladen – med dybere folder og furer. Pigmenteringen er ujævn eller optræder i pletter. I huden ses udvidede blodkar, og huden kan få en læderagtig struktur.

rynkor före Exuviance

Hvordan behandles og forebygges rynker?

Du er i princippet aldrig for ung til at gå i gang med at pleje din hud. Naturligvis er det lettere at holde den ungdommelige glød og spændstighed ved lige med hudpleje end at genskabe en tilstand, som ikke findes længere. På den anden side er det aldrig for sent at begynde. Når du undgår skadelige faktorer og bruger dokumenteret effektive hudplejeprodukter, er du godt på vej til at forsinke de rynker, som ellers venter lige om hjørnet.v

Når du anvender hudplejeprodukter med ingredienser, der stimulerer nydannelsen af hudceller, genfugter ned i huden og forbedrer elasticiteten, udsætter du samtidig de synlige alderstegn. Den optimale sammensætning og koncentration afhænger af hudtype og alder. Blandt de gennemprøvede ingredienser med såkaldt antiaging-effekt kan bl.a. nævnes forskellige AHA-syrer, peptider, A-vitamin (retinol) og antioxidanter.

Mange beslutter sig for at søge hjælp, når de ikke længere kan ignorere de synlige tegn på aldring, og når de første rynker har vist sig, kan det være en god ide at gå over til hudpleje med såkaldt antiaging-effekt. Der findes hudplejende produkter og særlige antiaging-serier, og herudover kan du vælge mellem en række forskellige former for hudplejebehandlinger – hos kosmetologer, hudlæger og plastikkirurger. Den bedste behandling afhænger af problemets omfang kombineret med, hvilket resultat du ønsker.

Eksempler på æstetiske behandlinger, som har til formål at minimere alderstegn

Injektionsbehandlinger med forskellige former for fillers kan forbedre bestemte partier eller rynker i huden. Det sker ved, at huden injiceres med f.eks. hyaluronsyre, hvorefter rynken midlertidigt udfyldes. Det er afgørende, at behandlingen gentages, fordi de injicerede stoffer efterhånden nedbrydes naturligt af kroppen. En anden løsning er at reducere aktiviteten i selve muskulaturen ved at injicere et muskelafslappende stof. Denne behandlingsform kræver også regelmæssig gentagelse. Hvis du ønsker mere gennemgribende ændringer, kræver det mange gange et kirurgisk indgreb, f.eks. et ansigtsløft, som betyder, at ansigtshuden bliver strammet op. De æstetiske behandlinger, som er nævnt her, påvirker ikke hudens overflade og struktur, og derfor anbefales det altid at kombinere med hudplejende produkter og behandlinger for at opnå det optimale resultat. AHA-behandlinger og hudplejeprodukter fra Exuviance har dokumenteret effekt på alle alderstegn og medfører en synlig forbedring af hudens struktur, volumen, tone og fasthed.

Kosmetologer udfører forskellige former for behandlinger ved hjælp af bl.a. AHA og retinol, som har en veldokumenteret effekt på alderstegn.

Husk

Når vi bevidst fokuserer på bestemte faktorer, kan vi bremse hudens synlige aldring.

  • Tag sol med fornuft: Brug altid et dagprodukt med solbeskyttelsesfaktor – hele året. Hvis du opholder dig mere intensivt i solen, skal du anvende et separat solbeskyttelsesprodukt, som tager hensyn til hudtypen og formålet. Undgå at tage sol midt på dagen, når solen er kraftigst.
  • Indfør en god hudplejerutine: Væn dig til at rense ansigtet morgen og aften og efterfølgende påføre en genfugtende og reparerende creme. Det er en god idé at kombinere med en serum for at forstærke effekten yderligere, og du bør også anvende ansigtsmaske en gang om ugen. Når de første rynker begynder at vise sig, skal du skifte til hudplejeprodukter, som har en mere målrettet effekt. Supplér med regelmæssig behandling på en hudplejeklinik.
  • Undgå rygning.
  • Lev generelt et sundt liv med god kost og motion.

Læs mere om Exuviance klinikbehandlinger mod rynker