Hvad er pigmentpletter og melasma?

Vi benævner det pigmentpletter, når huden i nogen grad er præget af mørkere partier, pletter, fregner eller såkaldte alderspletter.

Fregner, alderspletter og misfarvninger er normalt hverken smertefulde eller farlige, men de kan være kosmetisk generende. De indgår alle i gruppen hyperpigmentering, som skyldes en for høj produktion af pigment (melanin) i huden. Din hud er hyperpigmenteret, hvis ansigtet, brystpartiet, skuldrene eller hænderne har områder/pletter, som er mørkere i tonen.

Årsager til pigmentpletter

Graviditet og hormonbehandling, eksempelvis P-piller, er almindelige årsager til hyperpigmentering. I disse tilfælde bruger vi normalt betegnelserne melasma eller kloasma, som henviser til den karakteristiske symmetriske spredning i ansigtet, der mange gange ses efter soleksponering. Melasma kan gradvist forsvinde af sig selv efter graviditet eller hormonbehandling, men vender tilbage igen og igen, så snart huden på ny udsættes for sol. Melasma optræder mere hyppigt hos personer, som har en mørkere, naturlig hudtype, dvs. at de fra naturens side har øget pigmentindhold i huden.

Den primære årsag til hyperpigmentering er soleksponering. UV-stråling stimulerer kroppens pigmentceller til at danne pigment som en naturlig beskyttelse mod UV-stråling. Intensiv og langvarig solbadning kan derimod føre til for kraftig og periodisk produktion af pigment. Med alderen ses dette ofte som såkaldte alderspletter – forholdsvis mørke pletter, som er almindeligt forekommende på områder, som har været udsat for solen, f.eks. hænderne. Der kan også opstå misfarvninger i huden på grund af kosmetik, parfume eller lægemidler kombineret med sol eller i forbindelse med ar, eksempelvis efter acne.

 

Hvordan behandles og forebygges pigmentpletter?

Det er vigtigt, at eventuel underliggende sygdom eller infektion af huden udelukkes, inden egentlig behandling igangsættes.

AHA behandling hos en kosmetolog er en succesfuld måde at behandle hyperpigmentering på, kombineret med pigmentreducerende hudplejeprodukter.Hudlæger tilbyder også andre løsninger i form af mere kraftig kemisk peeling, ligesom laserspecialister tilbyder forskellige former for laserbehandling. Det er meget vigtigt, at du konsulterer en fagperson, så du ved, at den valgte behandling virkelig er den rigtige til det aktuelle problem. En del behandlinger har negative bivirkninger, og i nogle hudtyper kan der dannes en endnu mere intensiv pigmentering, ligesom det kan ske, at der i stedet dannes hvide pletter.

Mange tilfælde af hyperpigmentering kan forbedres med tiden ved regelmæssig brug af sikre hudblegningsprodukter samt effektiv og skånsom eksfoliering, som tilbydes af specialuddannede kosmetologer. Hudplejeprodukter, som indeholder pigmentreducerende stoffer, er et vigtigt supplement til den daglige hudplejerutine og til behandlingen hos kosmetologer. De typiske ingredienser i hudplejeprodukter mod pigmentering er forskellige former for AHA, A-vitamin, kojicsyre (svampeekstrakt) samt lakridsekstrakt. I nogle tilfælde optræder hyperpigmenteringen dog i dybere hudlag, og her er det nødvendigt, at en hudlæge ordinerer særskilte præparater.

Enhver form for pigmenteringsproblem, som er under behandling, kræver, at du undgår sol og/eller produkter med høj solbeskyttelsesfaktor. Ellers får behandlingen ikke den ønskede effekt. Den bedste måde, du kan forebygge pigmentpletter på, er ved at beskytte huden mod solens skadelige stråler.

Læs mere om Exuviance-behandling mod pigmentpletter
Læs mere om Exuviance-produkter mod pigmentpletter

Vigtigt at huske

  • Vær varsom med at solbade –  Anvend solbeskyttelsesfaktor, og/eller beskyt huden med tøj, hat eller lignende for at undgå solskader og pigmentpletter.
  • Ved behandling af pigmentpletter er det absolut nødvendigt, at du undgår at solbade, for at behandlingen kan få en effekt. Selv når det ønskede resultat er opnået, skal du være forsigtig, fordi pigmentpletterne i modsat fald dukker op igen.