Hvad er atopisk eksem?

Atopisk eksem er en forholdsvis almindelig inflammatorisk hudsygdom hos børn og voksne og er kendetegnet ved, at huden har en meget høj grad af følsomhed. Huden reagerer for kraftigt på det normale miljø og bliver tør, irriteret og rød. Desuden ses nogle gange revner, blærer og sårdannelse.

De primære årsager til atopisk eksem er, at hudens naturlige barrierefunktion er nedsat, og at huden har en reduceret fugtbindende evne. Hud med atopisk eksem er derfor ekstremt følsom over for de fleste topikale (lokalt påførte) hudplejeprodukter og også over for almindelige rengøringscremer og fugtcremer. VI har ikke nogen præcis viden om, hvorfor atopisk eksem overhovedet opstår, men formentlig spiller både arv og miljø ind.

Hos børn kaldes tilstanden ofte børneeksem, og her observeres den ofte i knæhaser og albuebøjninger. Hos voksne forekommer atopisk eksem tit i ansigtet, i hårbunden, i nakken og på hænderne.

Hvordan behandles og forebygges atopisk eksem?

Ved mistanke om atopisk eksem bør du konsultere en hudlæge. Normalt behandles atopisk eksem med lægemidler, som har til formål at nedsætte inflammationen i huden. Denne indsats kombineres med forskellige blødgørende cremer, som skal vedligeholde og smidiggøre huden. Det kan være nødvendigt at smøre huden ind flere gange om dagen. Samtidig er det vigtigt at undgå forhold, som kan irritere eller udtørre huden, f.eks. overdreven vask i alt for varmt vand og anvendelse af sæbe. Normalt tager det lang tid at få bugt med eksem. Atopisk eksem kan ikke kureres, men hudens udseende kan forbedres ved hjælp af forskellige hudplejeprodukter, hudplejebehandlinger og lægemidler. Hvis du vælger de rigtige hudplejeprodukter, kan det betyde, at du har mindre behov for lægemidler.

Læs mere om Exuviance-klinikbehandlinger, som anbefales til personer med atopisk eksem
Læs mere om Exuviance-produkter, som anbefales til personer med atopisk eksem

Vigtigt at huske

  • Undgå at bruge almindelig sæbe, som mange gange virker udtørrende på huden.
  • Anvend gummihandsker ved kontakt med husholdningsrengøringsmidler, hvis hænderne er udsatte.
  • Undgå at vaske udsat hud alt for ofte i alt for varmt vand.
  • Smør regelmæssigt huden ind i ikke-irriterende, genfugtende creme eller lotion.
  • Undgå at klø dig i området, hvor du har eksem, fordi det kan forværre tilstanden og skabe infektioner.
  • Anvend en skånsom peeling en gang imellem for at fjerne døde, tørre hudceller, og vær forsigtig med scrubprodukter med korn, som kan skade allerede følsom hud.