Lær din hudtype at kende

Huden inddeles normalt i forskellige hudtyper. Den mest gængse inddeling er i normal, tør, moden, følsom, fedtet og blandet hud. Hvilken hudtype du har, afhænger af arveanlæg, alder og miljøfaktorer. Din hudtype kan også variere fra årstid til årstid. En professionel hudanalyse hos en hudterapeut hjælper til med at definere, hvilken hudtype du har.

Normal hud

En normal hu er jævn med porer af normal størrelse og med normal til moderat talgproduktion. Normal hud kan nogle gange føles forholdsvis fedtet, især i den såkaldte T-zone (pande, næse og hage), men kan samtidig være ret tør på andre partier – især med alderen, hvor talgproduktionen falder, og fugten ikke længere opretholdes lige så let i huden som tidligere. Huden er som regel forholdsvis problemfri, men der kan fra tid til anden komme bumser og poremasker.

Blandet hud

Blandet hud eller kombineret hud er kendetegnet af porer af normal til stor størrelse, en forholdsvis fedtet T-zone (pande, næse og hage) samt tørre partier, normalt på kinderne. Det kan være nødvendigt at balancere talgproduktionen, og der skal tilføres maksimal fugt til de tørre partier. En blandet kombinationshud kan også ind imellem danne bumser og poremasker.

Følsom hud

Hudens struktur er jævn med porer af lille til normal størrelse og med normal til lav talgproduktion. Huden reagerer let på forskellige indre og ydre påvirkninger. Følsom hud er ofte karakteriseret af en tendens til rødme, blussen og tørhed.

Tør hud

Tør hud er kendetegnet af små porer og lav talgproduktion. Den tørre hud kan stramme og klø. Ofte forværres tilstanden i vinterhalvåret, i koldt tørt klima. En tør hud ældes hurtigere og har derfor brug for meget pleje og fugt. Tør hud kan også være følsom og således reagere let på forskellige påvirkninger.

Moden hud

Moden hud har fine linjer og rynker og udviser mange gange tegn på solskader i form af pigmentpletter. Huden har mistet sin spændstighed og kan have en ujævn eller grov struktur. For det meste har moden hud en tendens til at være tør, men den kan også være mere fedtet. Valget af produkter bør tilpasses efter følsomhed og behovet for fugt/talgregulering.

Fedtet hud

Fedtet hud har porer af normal til stor størrelse, en høj talgproduktion og en øget tilbøjelighed til at få acne og urenheder. Huden bliver let blank i dagtimerne. I sommerhalvåret kan tendensen til fedtet hud tiltage. Produkter mod fedtet hud regulerer talgproduktionen, dæmper glinsende partier og giver en sundt udseende hud med en mat overflade.

Find de rigtige produkter til din hudtype!